
MALLE MANAGERS
Snelle job-hoppers en het NMDZ-syndroom (Na Mij De Zondvloed)
“We moeten bezuinigen”, zei de directeur tegen zijn hoofd Technische Dienst”.
“Alweer Ernst-Jan?”, vroeg deze.
“Ja Kees en deze keer is het echt menens. Je moet 24% bezuinigen! Over een week wil ik een plan zien”.
Dat lukte Kees. “Da’s mooi Kees,” zei chef Ernst-Jan. “Wat heb je allemaal verzonnen kerel”.
“Nou, dat preventieve onderhoud, dat kost kapitalen en daar kan best wat af denk ik. Ik heb het idee dat die firma die dat doet veel meer vervangt dan echt nodig is. Ze lopen hier minstens 2 keer in de week rond. Vooral die hydraulisch gedecompenseerde keramische filters van de B-34 kosten een fortuin en die vervangen ze maar liefst 1 keer per maand.”
“We schoppen ze eruit Kees,” zei chef Ernst-Jan, “dat kunnen we toch ook gewoon zelf doen?”
“Ja, dat kan wel, maar het is wel heel specialistisch werk hoor. We zullen onze mensen daar dan wel goed in op moeten leiden”.
“Natuurlijk, natuurlijk”, antwoordde Ernst-Jan, “gaan we doen Kees”.
Maar ja, de chef Opleidingen moest ook bezuinigen ….
Het ging 6 maanden goed. Toen begaven twee B-34-machines het allebei, kort na elkaar. De mensen van de eigen Technische Dienst waren nog niet goed opgeleid en dus moesten de specialisten van de buitenfirma weer gebeld worden.
“Wanneer komen jullie morgen?”, vroeg Kees aan de man van de buitenfirma.
“Morgen?”, was het antwoord, “ik dacht ut niet. Over een week zul je bedoelen. We hebben vaste klanten en die komen eerst! Dat begrijp je zeker wel.”
De twee B-34’s stonden een week stil. Dat kostte veel meer dan de 24% bezuiniging op het onderhoud die Kees had berekend. Maar toen was Ernst-Jan al doorgestoomd naar een hogere positie omdat hij voor elkaar had gekregen om niet 15% maar wel 24% te bezuinigen op zijn totale budget. Maar liefst 9% meer dan zijn opdracht was.
En Kees? Kees die het bezuinigen op de B-34 machines bedacht had kreeg de schuld van de ellende en werd weggepromoveerd naar een fabriek ergens in een heel ver, heel warm land.

COPYRIGHT
Eithward doet niet aan copyright. U mag alles wat op deze website staat gratis overschrijven, kopiëren, vermenigvuldigen, etc. want kennis over de mens is van en voor ons allemaal, vindt Eithward.